Slovan vyhral prestížne derby KHL v Prahe nad Levom 2:1, žiaril Janus

04.11.2012 Celý región

Praha 3. novembra (TASR) - Hokejisti Slovana Bratislava vyhrali v sobotňajšom prestížnom derby Kontinentálnej hokejovej ligy (KHL) na ľade pražského Leva 2:1.

V Tipsport Aréne a v skvelej atmosfére triumf "belasých" v premiérovom meraní síl dvoch nováčikov nadnárodnej súťaže zariadili útočníci Roman Kukumberg a Michal Vondrka. Slovan tak má pred svojim rivalom už šesťbodový náskok.

Gól domácich strelil Jakub Voráček po prihrávke Zdena Cháru a ako jediný prekonal skvele chytajúceho gólmana Jaroslava Janusa.

Zverenci trénera Rostislava Čadu sa v rámci šnúry zápasov na klziskách súperov najbližšie predstavia 14. novembra v Jaroslavli proti tamojšiemu Lokomotivu.

Lev Praha - Slovan Bratislava 1:2 (0:1, 0:1, 1:0)
Góly: 49. Voráček (CHÁRA) - 20. Kukumberg (Kytnár, Tabaček), 26. Vondrka (Švarný)
Rozhodcovia: Ronn (Fín.), Olenin - Misjur, Raming (všetci Rus.)
vylúčení: 4:6 na 2 min
presilovky: 0:0
oslabenia: 0:0
12.885 divákov.

Lev Praha: Pöpperle – Chára, Němec, Škoula, Oystrick, Porseland, Mikuš, Krejčík – Svoboda, Vrána, Klepiš – Surový, J. Mikúš, Hossa – Novotný, Christensen, Voráček - Řepík, Cingeľ, Sekáč – Birner
Slovan Bratislava: Janus - Štajnoch, Višňovský, Sekera, Sigalet, Švarný, Tabaček, Trška - Šatan, Bližňák, Hudáček - Miklík, Vondrka, Lipiansky - Šťastný, Daňo, Ölvecký - Bakoš, Kytnár, Kukumberg - T. Mikúš

V búrlivej atmosfére začali lepšie domáci, ktorých mohol už po niekoľkých sekundách poslať do vedenia Klepiš, ale Janus jeho pokus zblízka zneškodnil. Slovan sa mohol dostať do hry v 5. minúte pri presilovke, ale nedokázal sa ani len usadiť v útočnom pásme a naopak po chybe Sekeru a záchrannej brzde v podobe faulu Sigaleta na Novotného nariadili rozhodcovia trestné strieľanie. Domáci útočník mieril medzi betóny, tento priestor si však Janus postrážil. S pribúdajúcimi minútami sa Slovan čoraz viac tlačil do útoku, ale nebezpečenstvo hrozilo z oboch strán. V 17. minúte najprv zazvonila žŕdka Janusovej svätyne po strele Hossu a následne sa snažil o dorážku Surový, ale k tej sa už nedostal. Keď sa už zdalo, že v prvej časti diváci gól neuvidia, tribúny rozjasal Kukumberg, ktorý poslal puk do odkrytej časti bránky po ideálnej prihrávke Kytnára - 0:1.

Atraktívny hokej pokračoval aj v druhej dvadsaťminútovke. Na jej začiatku sa hostia ubránili súperovej presilovke, keď Lev hrozil predovšetkým príklepmi Cháru od modrej čiary. V 26. minúte sa ocitol vo veľkej šanci Kukumberg a hoci ju nevyužil, mrzieť ho to nemuselo, lebo vzápätí Vondrka v skrumáži pred bránkou upratal puk za Pöpperleho - 0:2. V polovici zápasu zaujala zrážka Cháru so Šatanom, po ktorej sa kapitán Slovana len veľmi ťažko dvíhal z ľadu a krajanovi z reprezentačného dresu venoval pár "teplých" slov. Domáci sa zo všetkých síl snažili o kontaktný gól, na Janusa však nevedeli nájsť účinný recept.

Nepodarilo sa im to ani v úvode tretej tretiny, keď na trestnej lavici sedel Sigalet. Keď už aj Janus bezmocne ležal na ľade, v poslednej chvíli zabránil gólu Miklík. Domáci strelili gól až v 49. minúte, keď po pravej strane potiahol puk Chára, naservíroval ho medzi kruhy Voráčkovi a kmeňový hráč Philadelphie Flyers zavesil do vinkla - 1:2. Lev vycítil šancu, zatlačil hostí do hlbokej defenzívy, ale výraznejšie šance si nevypracoval. Dve minúty pred záverečnou sirénou si domáca striedačka vyžiadala oddychový čas a onedlho odvolala aj brankára, Levu sa však už vyrovnať nepodarilo. Gólovú poistku mohli pridať Hudáček i Kukumberg, netrafili však prázdnu bránu.

Rostislav Čada, tréner Slovana: "Úvodná tretina z našej strany nebola dobrá, chýbal nám pohyb, nasadenie, agresivita, prehrávali sme osobné súboje. Veľmi nám pomohol gól v závere tretiny, ktorý nás upokojil a dodal sebavedomie. V prostrednej časti sme zlepšili hru a pridali sme druhý gól. V závere sme už víťazstvo ubránili, najmä vďaka veľkej bojovnosti celého tímu. Výborná atmosféra zodpovedala úrovni zápasu, okrem domácich sa na nej podieľalo veľké množstvo našich fanúšikov. Spoločne vytvorili správne hokejové prostredie. Čo sa týka Mira Šatana, po zaujímavom fyzickom kontakte utrpel zranenie, ktoré mu neumožnilo pokračovať v hre."
 
Jiří Kalous, tréner Leva: "Musím povedať, že to síce bolo vyrovnané stretnutie, ale opäť sme zlyhali v koncovke. Sme samozrejme veľmi sklamaní, ale musíme ďalej bojovať a pokúsiť sa to zlomiť. Chýba nám dôraz, čo je jedna z hlavných príčin, prečo strácame body."

Andrej Sekera, obranca Slovana: "Súper na nás vyletel, nečakali sme to. Po prvej tretine sme si povedali, že musíme všetko zlepšiť a to sme aj dokázali. Levu sa síce podarilo streliť kontaktný gól, ale udržali sme to. Atmosféra bola vynikajúca, ľudia nás hnali dopredu a pred takou kulisou sa hrá výborne."

Mario Bližňák, útočník Slovana: "Bol to dobrý zápas, fanúšikovia nám vytvorili domáce prostredie. Pomohol nám gól do šatne, potom sme dobre bránili a ubránili to. Ďakujeme fanúšikom, že nás prišli podporiť, bolo to ako doma na Slovane."

Juraj Mikuš, obranca Leva: "Atmosféra bola vynikajúca hlavne vďaka Slovanistom. Mne osobne neprekážalo, že diváci fandili im, mňa tešila samotná atmosféra. V Slovane mám zopár kamarátov, ale zápas to nebol extra výnimočný, som zvyknutý na našu rivalitu už z pôsobenia v Trenčíne."

Juraj Mikúš, útočník Leva: "Myslím si, že po prvej tretine sme mali vyhrávať 1:0, možno aj 2:0. Bol by to úplne iný zápas, ale na keby sa nehrá. Slovanu veľmi dobre zachytal Janus. Atmosféra bola veľmi dobrá, naši so Slovanistami určite zvýšili priemer návštevnosti. To je pozitívum."

Vladimír Vůjtek, tréner reprezentácie SR: "Očakával som takúto atmosféru. Viem, čo sa deje v Bratislave, že je tam veľký hokejový boom. Vedel som, že do Prahy príde veľa Slovákov, mnohí tu pracujú, takže to bol pre nich sviatok."

Tabuľka Západnej konferencie KHL:
 
1. Dinamo Moskva 23 14 4 1 4 72:44 51
2. Lokomotiv Jaroslavľ 23 11 7 0 5 59:46 47
3. SKA Petrohrad 22 15 0 1 6 89:58 46
4. CSKA Moskva 23 11 5 0 7 66:51 43
5. Torpedo N. Novgorod 22 10 0 4 8 71:65 34
6. Slovan Bratislava 22 8 4 2 8 60:57 34
7. Severstaľ Čerepovec 23 9 1 5 8 50:52 34
8. Viťaz Čechov 24 4 6 5 9 55:63 29
-----------------------------------------------------------------
9. HC Lev Praha 23 8 1 2 12 52:60 28
10. Dinamo Minsk 23 6 4 1 12 50:71 27
11. Donbass Doneck 23 5 4 3 11 54:67 26
12. Atlant Mytišči 23 5 3 4 11 57:70 25
13. Dinamo Riga 23 5 3 2 13 60:66 23
14. Spartak Moskva 23 5 2 4 12 53:75 23
 

Vyberte región